Tällainen aamu.

tuntuu että olen eksynyt hämärään metsään, törmäilen puihin, uppoan suon silmäkkeeseen. kierrän kehää, kuulen ääniä; (olet lihonut, olet liian vanha)

Maha pullottaa, rinnat roikkuu, hiki haisee.

viiksiä, partaa ja rintakarvoja kasvaa, mutta tukka ohenee

iho kuivuu, tulee helpommin mustelmia, maksaläiskiä

naururypyt eivät enää siliä, silmäpussit roikkuvat

limakalvot kuivuvat, silmät kuivuvat, elämänilo kuivuu…

On päiviä, viikkoja, jolloin vaihdevuodet eivät vaivaa, sopeudun, jatkan puuhiani, kiristelen hampaitani ihan muista syistä. Kunnes huomaan olevani jälleen tässä metsässä. Kuljen ympyrää outojen puiden varjoissa, yönääniä kuunnellen (sinä et kelpaa mihinkään, olet surkea! et saa edes muutamaa kiloa pudotettua!)

Keitä muita täällä on?

Vaihdevuosien hormonimuutokset muokkaavat kehoa tavoilla, mikä tuntuu ja näkyy ulospäin, ainakin omaa peilikuvaa katsellessa. Kehon muutokset voivat saada oman kehon tuntumaan vieraalta. Oudolta metsältä, missä karvoja kasvaa väärissä paikoissa, maha pullottaa, silmiä kirvelee. Yllätyksiä seuraa matkan varrella, sillä kaikkia omassa kehossa samaan aikaan tapahtuvia muutoksia ei välttämättä huomaa heti.

Kehonkuvan muuttuminen voi olla ahdistavaa, siihen voi liittyä ajatus elämän rajallisuudesta, suon silmään jumiutuneena iskee helposti myös versio fomosta (fear of missing out), eli pelko siitä, että on jäämässä kaiken hauskan ulkopuolelle, ettei enää kelpaa, että on jämähtänyt.

Voi myös tuntua, että ennen muutamien lisäkilojen karistaminen oli helpompaa ja nykyään niitä ei tuosta vyötärön seudulta enää saa pois millään hikijumpalla ja dieetillä.

Muutoksien sietämiseen ja lopulta hyväksymiseen voi auttaa tiedon kaivaminen esiin. Puulajit tutuksi, suonsilmät kartalle ja kädet puskaan;

Saatat huomata levenevän vyötärön perimenopaussin aikana ja sen ettei sitä noin vain hävitetä. Tämä muutos saattaa johtua osittain estrogeenin menetyksestä, jonka asiantuntijat uskovat aiheuttavan rasvan uudelleenjakautumista naisilla.

Toinen syy kilojen kertymiseen liittyy aineenvaihdunnan hidastumiseen. Aineenvaihdunta = nopeus, jolla poltamme kaloreita. Tämä taas johtuu lihasmassan pienenemisestä, mikä alkaa jo kolmikymppisenä ja kiihtyy 60 ikävuoden jälkeen. Lihasten ylläpitäminen vaatii enemmän energiaa, jopa levossa, kuin rasvan. Ja kun kaloreita ei polteta, kiloja kertyy niin, ettei niistä eroon tunnu pääsevän sitten millään.

Kolmas syy on unen puute. Kuumat aallot, yöllinen hikoilu ja ahdistus (joka nousee yöntunteina esimerkiksi kehonkuvan muutoksista) ovat vain joitain syitä vaihdevuosi-ikäisen unenlaadun heikkenemiseen, unen katkonaisuuteen ja muihin uniongelmiin. Unenpuute johtaa mahdollisesti siihen, ettei jaksa lähteä liikkumaan, ja siihen, että väsyneenä tekee mieli rasvaa ja sokeria.

Neljäs elämäntavat, kärjistettynä; ei riittävästi liikuntaa ja liikaa rasvaista lohturuokaa.

Hesarissakin ilmestyi (HS 16.3.2024) juttu Jyväskylän yliopistossa liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdystä tutkimuksesta1, missä tutkittiin vaihdevuosien ja unikäyttäytymisen yhteyttä, sekä lisäksi sitä, onko syömiskäyttäytyminen yhteydessä unikäyttäytymiseen.

Ja sitähän se tutkimus osoitti, että napostelulla on väliä. Sekä napostelu että emotionaalinen syöminen olivat yhteydessä keski-ikäisten naisten lyhyempiin yöuniin ja päiväaikaiseen väsymiseen. Mutta ensin muna vai kana, ei sitä tutkimuksenkaan perusteella varmuudella voida julistaa. Yhteys unen ja syömiskäyttäytymisen välillä on luultavimmin kaksisuuntainen, joten huono uni voi aiheuttaa epäterveellisempää syömiskäyttäytymistä, ja toisin päin.

Tässä vaiheessa käsi hakeutuu sipsikulhoon.

Sormia nuollessa voi pohtia mitä voisi tehdä?

Ei ainakaan vimmaisesti laihduttaa, sillä se ei ole ratkaise pidemmän päälle mitään. Kokeilla terveellistä, tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää runsaasti laadukkaita proteiineja, monimutkaisia ​​hiilihydraatteja sekä värikkäitä hedelmiä ja vihanneksia. Vähentää nopeita hiilareita, kuten valkoista ​​sokeria, valkoista leipää tai valkoista pastaa, mitkä tuottavat enemmän insuliinia. 2

Mutta mikäli kehonkuvan muutokset vaivaavat mieltä enemmän kuin olisi suotavaa, mikäli tuntuu, ettei häiritsevien ajatuksien metsästä löydä ulos, psykofyysinen fysioterapeutti voi auttaa oman kehollisuuden tunnistamista ja hyväksymistä. Psykofyysisessä fysioterapiassa tavoitteet määräytyvät aina asiakkaan voimavarojen ja elämäntilanteen mukaan. Kuntoutuksessa huomioidaan muun muassa hengityksen, asentojen ja liikkumisen nostamien tunteiden, ajatusten ja kokemusten merkitys ihmiselle.3


Lähteet:

  1. Lankila H, Kuutti MA, Kekäläinen T, Hietavala EM & Laakkonen EK. Associations of menopausal status and eating behaviour with subjective measures of sleep. Journal of Sleep Research 2024 Jan 13. doi: 10.1111/jsr.14155. Linkki julkaisuun: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jsr.14155 ↩︎
  2. https://www.verywellhealth.com/menopause-weight-gain-5184111 ↩︎
  3. Psyfy.net https://psyfy.net/psykofyysinen-fysioterapia/ ↩︎

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *