Siis tätäkö;

Elämistä puun ja kuoren välissä

kerrosvoileivän keskellä

tuuliajolla kohti haaksirikkoa

oravanpyörässä

mankelissa …

Meillä vaihdevuosi-ikäisillä on, vielä yhtä kulunutta sanontaa käyttäen; usein monta rautaa tulessa. Työelämän kasvavat paineet, kotona itsemme lisäksi toinen murrosikäinen (lapsi, kumppani) tai tyhjentyvä pesä, enenevissä määrin apuamme ja tukeamme tarvitsevat ikääntyvät vanhemmat, parisuhteessa eläminen tai sellaisen hakeminen, rahahuolet, terveyshuolet, huoli ympäristöstä ja maailmantilanteesta ja kuorman päällä hormonaaliset muutokset ja niiden vaikutus kehoon ja mieleen.

Stressiä pukkaa. Eräässä tutkimuksessa havainnoitiin, että vaikka 50-vuotiaat naiset ja miehet kokivatkin stressiä yhtä paljon, vaikutti se heidän hyvinvointiinsa eritavoin. Johtopäätöksenä oli, että stressi lisää naisilla enemmän kielteisiä tunteita, ainakin keski-iässä. Naiset mm. masentuvat sen takia herkemmin.1 Stressi tekee huonoa vaihdevuosioireillekin2.

Mikä saa stressin aikaan ja miten keho sitten siihen reagoi riippuu kaikilla sukupuolilla muun muassa henkilön sietokyvystä ja asenteesta. Puhutaan resilienssistä. Kaikki eivät saa vatsahaavaa ja unettomia öitä työpaineiden, jatkuvan kiireen, ihmissuhdeongelmien tai äkillisten elämänmuutoksien vuoksi. Mutta kun unettomuutta on muutenkin( #vaihdevuodet ), tuppaa monella työpaineet ja kiireet mieleen aamuyöllä valvoskellessa mikä tekee unen saamisesta ennen kellonpirinää entistä vaikeampaa.

Resilienssiä saadaan lapsena, kun kohtaamme ensimmäisiä stressaavia kokemuksiamme ja saamme harjoittaa stressinsäätelyjärjestelmäämme turvallisen aikuisen tukiessa meitä. Tarvitsemme kokemuksia stressistä selviämisestä, jotta aivomme kasvaisivat ja kehittyisivät. Stressi kuuluu elämään, siltä ei voi välttyä. Mutta pitkittyessään stressi alkaa tehdä enemmän pahaa, kuin hyvää. Pitkäkestoisessa stressitilassa stressihormonipitoisuudet nousee, suorituskyky laskee ja vastustuskyky heikkenee. Lihastonus nousee, keho jännittyy ja haastaa verenkiertoa. Seurauksena on lihaskalvojen, faskioiden ja jänteiden jännitys ja huonompi verenkierto.3

Siihen päälle vaihdevuosi oireilua, ei ihme, että tulee sairauspäiviä, burnoutteja, työkyvyttömyyttä.

Onneksi keski-ikä voi tuoda naiselle myös voimaa sanoa Kiitos ei, painaa jarrua ja ottaa aikaa itselle: Rauhoittuminen, tauottaminen, palautuminen.

Vanha kiinalainen sananlasku : Viisas nainen kastelee aina ensin oman puutarhansa.

Jooga, erityisesti Yinjooga on tehokas laji vaihdevuosi-ikäisille oman puutarhan kasteluun. Se sopii hyvin myös stressin ja jännityksen vähentämiseksi. Yin asennot ovat muokattavissa periaatteessa kaikille kehoille ja ne ovat enimmäkseen lattialla vaakatasolla tehtäviä, harvemmin seisoma-asentoja. Asennoissa viivytään useampi minuutti ja näin vaikutetaan syvälle kehon tiiviisiin sidekudoksiin; jänteisiin, nivelsiteisiin ja rustoihin, samalla lihakset rentouttaen.

<3

Lopuksi pieni rauhoittumisharjoitus, joka rentouttaa myös selkää. Ota harjoitusta varten hetki aikaa itsellesi. Kesken työpäivän, työpäivän ja arjen muiden velvoitteiden välissä, illalla päivän päätteeksi. Harjoituksessa ei tarvitse onnistua, kunhan vaan hetken huomioit kehon tuntemuksia ja hengittelet.

Asetu lattialle seinän viereen istumaan, jalat suorina.  Keikauta itseäsi niin, että saat selän lattialle ja jalat nostettua suoriksi seinää vasten. Voit tehdä jalkojen ylösnoston myös ilman seinää, silloin on hyvä heiluttaa jalkoja hieman eteen ja taakse löytääksesi hyvältä tuntuvan kohdan selälle ja jaloille. Tai vielä yksi vaihtoehto: voit nostaa jalat tuolin, bolsterin tai muun korokkeen päälle niin kutsuttuun psoas-asentoon polvi 90 asteen kulmassa.

Anna selän, hartioiden ja pään levätä mahdollisimman rennosti vasten lattiaa ja koita rentouttaa myös leuka, posket, silmän lihakset ja antaa otsan siletä. Hengittele nenän kautta sisään ja ulos, antaen hengitysten pidetä ja rauhoittua.  

Pysy sen aikaa paikallasi, kun sinusta hyvältä tuntuu; minuutin, kaksi, kolme. Tai laita taustalle hyvä, rauhallinen biisi ja viivy sen aikaa.

  1. Laitinen, M. 2012. Stressi ja sen kehkeytyminen ja yhteydet hyvinvointiin keskiaikuisuudessa. Pro Gradu. Jyväskylän yliopisto Psykologian laitos. https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/41635/1/URN%3ANBN%3Afi%3Ajyu-201305291843.pdf ↩︎
  2. Instagram live Whatthemenopause: Dr Lisa Mosconi 8.4.2024 ↩︎
  3. Luomajoki, H. 2022. Liikkeen ja liikekontrollin häiriöt. Vk-kustannus oy. Keuruu: Otavan kirjapaino oy. ↩︎

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *