Levottomat jalat eli RLS (Restless legs syndrome)

Nukkumaan käydessä ajattelen… taas se alkaa! Tuntuu ikävällä tavalla kihelmöivältä. Tuntemus ei oikeastaan ole kivulias, mutta hankala. Eikä ollenkaan sama tunne, kun silloin, kun on suonenveto jalassa. Enemmänkin tuntuu siltä, että jalkaa pitää liikuttaa, kaapata sisäinen liike ulkoiseksi, ottaa se kontrolliin, sillä se helpottaa tuntemusta.  Potkin jalan (tuntemus on tällä kertaa vasemmassa sääressä) peiton alta, nostan pystyyn ja ravistan. Usein tämä auttaa, eikä minun tarvitse lähteä kävelemään.

Levottomilla jaloilla tarkoitetaan neurologista tilaa, joka aiheuttaa vastustamattoman halun liikuttaa jalkoja. Vaiva on sinänsä vaaraton, mutta aiheuttaa alaraajojen epämiellyttävää sisäistä tuntemusta, mikä pakottaa liikuttelemaan jalkoja, koska liikuttelu helpottaa epämiellyttävää oloa. Yleensä se iskee iltaisin, juuri nukkumaan mentyä. Tuntemuksia voisi kuvailla värinäksi, sykkimiseksi, vetämisen tunteeksi, kutinaksi, kouristukseksi (erityisesti pohkeissa), tai ryömiväksi tai hiipiväksi jalan sisäiseksi liikkeeksi. Tuntemukset voivat vaihdella lievistä sietämättömiin. Jotkut saavat niitä myös käsivarsilleen tai rintaan.

Vaiva on kaksi kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä ja todennäköisyys kokea se kasvaa perimenopaussin aikana sekä vaihdevuosien jälkeen. Levottomien jalkojen syndroomasta voidaan puhua, kun vaiva ilmenee ainakin kolmesti viikossa vähintään kolmen kuukauden ajan. Oireyhtymään voi liittyä remissioita – jaksoja, jolloin oireet vähenevät tai häviävät joksikin ajaksi, usein alkuvaiheessa, mutta palaavat viikkojen tai jopa kuukausienkin kuluttua ja voivat vaikeutua ajan myötä.

Syytä ei tunneta, mutta arvellaan, että kyseessä on dopamiinijärjestelmän häiriö (Dopamiini on yksi tärkeimmistä aivotoiminnan välittäjäaineista ja se toimii useissa fysiologisissa ja patologisissa toiminnoissa, kuten liikkeiden säätelyssä, oppimisessa, muistissa). Vaihtelevat tai kohonneet estrogeenitasot voivat häiritä dopamiinin toimintaa, mikä saattaa osittain selittää, miksi levottomat jalat syndrooma on melko yleinen raskauden aikana, mutta myös perimenopaussin aikana, kun estrogeenitasot muuttuvat. Toisaalta monet kärsivät raudan puutteesta vaihdevuosien aikana ja raudanpuute, kuten myös jotkut lääkeaineet, runsas kahvi ja alkoholin nauttiminen saattaa aiheuttaa tai lisätä oiretta.  Levottomat jalat vaiva yleistyy iän myötä.

Väestössä sitä kerrotaan esiintyvän 5–15 %:lla1. Mutta vaihdevuosi-ikäisillä sitäkin yleisemmin. Salari ym. (2023) mukaan2 levottomat jalat oli yleisin ( jopa 63,8 %:lla) tunnistettu unihäiriön aiheuttaja postmenopausaalisilla naisilla, mikä ilmeni muutamassakin tutkimuksessa3. Egyptissä tehdyssä tutkimuksessa raportoitiin levottomat jalat syndrooman ilmaantuvuus niinkin laajaksi kuin jopa 87,9 % postmenopausaalisilla ja 81 % perimenopausaalisilla naisilla4.

Unihäiriöiden lisäksi levottomista jaloista voi tutkimuksen5 mukaan seurata depressiivisiä oireita ja sydänsairauksia. Lisäksi oireet yhdistyvät usein vasomotorisiin oireisiin.

Mikä avuksi? Kun levottomien jalkojen perimmäistä syytä ei tunneta, voidaan vain koittaa hoitaa oireita.

Välitön apu:
+ Jalkojen hieronta

+ Venyttely / jooga*

+ Kävely

+ Lämmitetyn kaurapussin käyttö jalkojen lihaksille

+ Jalkakylpy

Muita helpotuskeinoja:

Hormonihoito: hormonihoidon hyötyä ei ole kiistattomasti todettu.

Liikunta: Säännöllinen liikunta, esimerkiksi 30 minuutin kävely 3 kertaa viikossa ja lihasvoimaharjoittelua 2 kertaa viikossa. Runsasta liikkumista ei suositella ennen nukkumaan menoa.

Unihygienia: säännöllinen nukkumaanmenoaika ja uniolosuhteiden rauhallisuus; hylkää elektroniset laitteet ennen nukkumaanmenoa, pidä makuuhuone viileänä, pimeänä ja hiljaisena ja vältä kofeiinia, alkoholia ja tupakkaa ennen nukkumaan menoa.

Rauta ja ferritiinin mittaus: Mikäli omat keinot eivät tepsi ja levottomat jalat haittaavat vaikeasti unta ja heikentävät elämänlaatua, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Alaraajojen verenkierron ja hermojen toiminnan tutkimuksen lisäksi siellä saatetaan mitata veren rauta-arvot ja pohtia rautalääkitystä.

Jooga- asentoja * levottomia jalkoja helpottamaan:

1. Jalat ylös seinää vasten: Tämä asento auttaa parantamaan verenkiertoa jaloissa, ja se voidaan tehdä ennen nukkumaanmenoa.  Asennon variaatio jalat suorina lattialla ja eteentaivutus, mikä voi tuntua takajalan ja pohkeen venytyksenä.

2. Lapsen asento: palauttava asento, joka auttaa rauhoittamaan hermostoa ja jota voidaan muokata mukavuuden lisäämiseksi esim. lepäämällä tyynyn päällä.

3. Tuettu silta-asento: Selinmakuulla, ristiselän/lantion alle tyyny. Jalat suorina tai koukussa. Vahvistaa alaselkää ja reisilihaksia, mikä saattaa vähentää levottoman jalan oireita.

4. Selänkierto makuulla: Selinmakuulla koukista polvet ja kallista toiselle puolelle, vastakkaisen puolen käsi suoristuu vastapuolella yläviistoon. Voi auttaa vapauttamaan jännitystä alaselässä ja jaloissa.

5. Heel-Toe Rock, eli kanta- varvas keinunta: Kevyt jalkojen liike, joka voi auttaa lievittämään oireita. Voi tehdä istuen jalat lattialla tai seisten.


  1. Lääkärikirja Duodecim 20.4.2022 ↩︎
  2. Salari N., Hasheminezhad R., Hosseinian-Far A., Rasoulpoor S., Assefi M., Nankali S., Nankali A.&Mohammadi M. Global prevalence of sleep disorders during menopause: a meta-analysis. Sleep Breath. 2023 Oct;27(5):1883-1897. doi: 10.1007/s11325-023-02793-5. Epub 2023 Mar 9. PMID: 36892796; PMCID: PMC9996569., ↩︎
  3. Lee J, Han Y, Cho HH, Kim M-R. Sleep disorders and menopause. J Menopausal Med. 2019;25(2):83–87. doi: 10.6118/jmm.19192, sekä Smith RL, Flaws JA, Mahoney MM. Factors associated with poor sleep during menopause: results from the midlife Women’s health study. Sleep Med. 2018;45:98–105. doi: 10.1016/j.sleep.2018.01.012, ↩︎
  4. Hachul de Campos H, Brandão LC, D’Almeida V, Grego BHC, Bittencourt LR, Tufik S, et al. Sleep disturbances, oxidative stress and cardiovascular risk parameters in postmenopausal women complaining of insomnia. Climacteric : the journal of the International Menopause Society. 2006;9(4):312–319. doi: 10.1080/13697130600871947. ↩︎
  5. Wesstrom J, Nilsson S, Sundstrom-Poromaa I ym. Restless legs syndrome among women: prevalence, co-morbidity and possible relationship to menopause. Climacteric 2008;11:422-8  ↩︎

Lähteinä käytetty lisäksi: Lääkärikirja Duodecim. 2022. Levottomat jalat -oireyhtymä. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00294,
The Better Menopause. 2024. What is restless legs syndrome and how is it linked to menopause? https://thebettermenopause.com/blogs/the-better-gut-community/menopause-restless-legs-syndrome, sekä
Käypä hoito. 2015. Polo, Päivi. Vaihdevuosien tai keski-iän aikana levottomien jalkojen oireyhtymä lisääntyy ja saattaa olla vaihdevuosi-ikäisen naisen unihäiriöiden taustalla. https://www.kaypahoito.fi/nix02263


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *