Tervetuloa lennolle! Määränpäänä Menopaussi!
Itkuisia päiviä, kuukautisrytmi sekoilee, katkonaisia unia, seksiä ei tee mieli. Onko liikaa stressiä vai voiko olla kyse vaihde…?
Mistä oikeastaan voi olla varma, että vaihdevuodet ovat alkaneet?
Perimenopaussi, esivaihdevuosiksikin kutsuttu, voi alkaa tyypillisemmin nelikymppissyntymäpäivän jälkeen, varmimmin kuitenkin 45 v. ->. On myös mahdollista, että alkaa aiemmin, jo kolmikymppisenä * .
Tämä siirtymävaihe kohti menopaussia kestää tavallisemmin kahdesta kahdeksaan vuotta. Eli on mahdotonta merkata kalenteriin tarkkaa päivää vaihdevuosien alkamiselle, mutta kun erilaisia merkkejä kerää muutaman vuoden, niin siitä se pikkuhiljaa selkenee; tätä se nyt on. Perimenopaussia. Mitä tapahtuu: estrogeenihormonin tuotanto munasarjojen follikkeleissa (munarakkuloissa) pikkuhiljaa vähenee, mikä lopulta johtaa siihen, että kohdun limakalvo ei enää stimuloidu ja kuukautiset loppuvat. Myös munasolut vähenevät. (Jos niitä nuorella kuukautisten alkaessa on 400 000, niitä on perimenopaussi-ikäisellä 1000)1
Ensin kuukautiset kuitenkin yleensä muuttuvat epäsäännölliseksi. Myös vuodon määrä vaihtelee. Välillä kuukautiskierrot voivat olla lyhyitä, välillä pitkiä, ja vuotoa voi alkaa tulla todella runsaastikin. Tai sitten vain vähän kerralla, mutta usein.
Arvellaan, että noin 80 prosenttia naisista kärsii jo perimenopaussin aikana vasomotorisista oireista (mikä on siis lääketieteellinen nimitys kuumille aalloille ja hikoilulle), jotka usein aiheuttavat muun muassa unihäiriöitä, nivelkipuja, punoitusta sekä sydämentykytyksiä.2 Aluksi oireet tosin saattavat yllättää harvemmin ja olla niin lieviä, että ne voi vielä ohittaa, tai laittaa esimerkiksi juuri stressin piikkiin. Joillekin tulee useampaa oiretta, toisille vain yhtä.
Jos koet yhtenä päivänä kuumia aaltoja, toisena itkua ilman syytä ja kolmantena rinnat ovat turvonneet ja arat jne. se kertoo, estrogeeni- ja keltarauhashormonitasojen aiempaa voimakkaammasta vaihtelusta. Mutta varsinaista estrogeenipuutosta et kuitenkaan vielä pode. Estrogeenin väheneminen aiheuttaa kuitenkin mm., että emättimen verenkierto vähenee ja emättimen seinämät ja limakalvot ohenevat ja muuttuvat koko ajan kuivemmiksi ja joustamattomammiksi, mistä aiheutuu monenlaista epämukavuutta. Vaikutuksia on sekä emättimen ulkonäköön, tuntoon että toimintaan; kuivuutta, kirvelyä ja outoja hajuja, yhdyntäkipuja, virtsanpidätysongelmia. Mistä voi seurata seksuaalista haluttomuutta ja univaikeuksia. Myös tulehdusalttius lisääntyy.
Huomioitava asia on, että vaikka hedelmällisyys heikkenee, mahdollisuus tulla raskaaksi säilyy kuitenkin menopaussiin asti.
Mistä päästänkin ehkäisymenetelmiin ja hormonikierukkaan, josta on ollut puhetta saunanlauteilla naisten kesken. Mirena hormonikierukan käyttö ei estä tai hidasta munasolujen vähenemistä eikä vaihdevuosia. Se voi kuitenkin helpottaa joitain oireita. 3 Ja kierukkaa voi pitää menopaussin yli, vaikka menisi hiukan yliajalle, todettiin saunanlauteilla. Estrogeenia sisältävät yhdistelmäpillerit voivat myös hoitaa vaihdevuosioireita ja tasaavat kuukautiskiertoa.
Hoitona oireisiin suositellaan ensinnäkin elintapoihin huomion kiinnittämistä; tupakointi lisää vaihdevuosioireita, samoin runsas alkoholin käyttö. Liikunta tuo helpotusta, esimerkiksi pitkällä rauhallisella kävelylenkillä tai yinjoogalla ennen nukkumaan menoa voi saada itselleen paremmat yöunet. Mikäli oireet ovat rajuja ja päivittäistä elämää haittaavia, kannattaa käydä lääkärillä juttelemassa hormonikorvaushoidon aloittamisesta.4 Lisäksi erilaisia hormonivalmisteita saa apteekista myös ilman reseptiä.
* Jos oireet alkavat ennen 40-vuoden ikää, voi silloin olla kyseessä erilaiset aiheuttajat, kuin vain ikään kuuluvat. Esimerkiksi munasarjojen poisto, autoimmuunisairaus, tai kenties kirurgiset operaatiot lantionseudulla.5
–
- Terveyskylä. Naistalo. Päivitetty 2020. ↩︎
- Läkartidningen. 2023;120:22123 ↩︎
- Healhtline.com How Does the Mirena Coil (IUD) Affect Menopause? https://www.healthline.com/health/menopause/mirena-coil-menopause ↩︎
- Lääkärikirja Duodecim.2023. Esivaihdevuodet. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01118 ↩︎
- Lääkärikirja Duodecim.2023. Munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen. ↩︎
Vastaa