Frozen 51 eli Jäätynyt olkapää & vaihdevuodet

Jos rintsikoiden pukeminen alkaa tuottaa hankaluuksia kun käsi ei taivu/ nouse ilman kipua ja ellet ole just loukannut itseäsi esimerkiksi kaatuessa olkapään päälle, kyseessä saattaa olla vaiva nimeltä jäätynyt olkapää. Jäätyneeksi olkapääksi kutsutaan tilannetta, jossa olkanivelen nivelkapseli paksuuntuu ja kiristyy. Tämän seurauksena nivelen liikelaajuus pienenee ja liikkeet tuottavat kipua.

Jäätynyt olkapää on diabeetikoilla yleisempi kuin muilla. Joskus jäätynyt olkapää kehittyy vamman jälkeen, jolloin kyseessä voi olla nivelkapselin korjaus reaktio, joka menee yli. Riskitekijöiksi katsotaan diabeteksen ohella esimerkiksi kilpirauhassairaus (erityisesti kilpirauhasen vajaatoiminta), munuaiskivitauti, syöpä, Parkinsonin tauti, olkapäävamma ja tupakointi. Jäätyneen olkapään kaltainen vaiva saattaa liittyä myös muihin niveliin; lonkkaan, nilkkaan tai ranteeseen, mutta se on paljon harvinaisempaa.

Mutta koska jäätynyt olkapää on hyvin yleisesti menopaussi vaiheen ohittaneiden naisten vaiva, mikä mahtaa olla yhteys vaihdevuosilla tähän?

Ensin vähän yleistä tietoa jäätyneestä olkapäästä;  Jäätyneen olkapään tyypillisiä oireita on olkanivelen leposärky erityisesti öisin ja liikkeen rajoittuneisuus. Kipu, varsinkin ääriasennoissa, rajoittaa olkanivelen liikkeitä erityisesti kierrettäessä olkavartta ulospäin tai nostettaessa yläraajaa sivukautta ylös. 

Jäätyneen olkapään vaivaan liittyy  3–4 vaihetta; Tulehdus- ja jäätymisvaiheessa tuntuu olkanivelessä kipua ja liike alkaa rajoittua. Tämä vaihe voi kestää 2–9 kuukautta ja sitä seuraa jää- eli jäykkyysvaihe, jolloin  kipu vähenee  tai häviää kokonaan, mutta liike on “jäässä”, eli liikerajoitus on ja pysyy, jopa seuraavat  4–11 kuukautta.
Kunnes viimein alkaa paranemisvaihe, jolloin oireet häviävät vähitellen.

Ja sitten vaihdevuosiin;

Tutkitusti jopa 70% vaihdevuosi-ikäisistä naisista (perimenopaussi vaiheessa ja menopaussin jälkeen) kokee tuki-ja liikuntaelimistön kipuja eri puolilla kehoa.  Kipuilua aiheuttaa  vaihdevuosiin ja menopaussin jälkeiseen elämään liittyvä munasarjatoiminnan hiipuminen ja estrogeenin huomattava väheneminen. Englanniksi ilmiö tunnistetaan uudehkolla nimellä musculoskeletal syndrome of menopause.  Tämän syndrooman takana on se, että estrogeenin väheneminen vaikuttaa luihin, lihaksiin, jänteisiin, rustoon, ligamentteihin ja rasvakudokseen aiheuttaen osteroporosia, nivelrikkoa, sarkopeniaa, eli lihaskatoa sekä  tulehduksia mistä aiheutuu nivelten arkuutta ja jäätyneitä olkapäitä.
Olisipa mahtavaa, jos tutkimukset aiheesta lisääntyisivät ja saataisiin myös suomalaista tutkimustietoa!

Jäätynyttä olkapäätä on hyvin vaikea ennalta ehkäistä.  Vaihdevuosiin liittyvän jäätyneen olkapään ennaltaehkäisyksi ja hoidoksi suositellaan Wright ym. (2024) tutkimuksessa kuitenkin estrogeenihoitoa (jos hormonaalinen hoito on mahdollista),  sokerin vähentämistä ravinnossa ja proteiinin lisäämistä (riittävä määrä hyvä!), liikettä ja lihaskuntotreeniä painoilla sekä D-vitamiinin käyttöä. 

Liike on aluksi lääke kipuun jäätymisvaiheen aikana. Liikettä lähdetään tekemään kivun sallimissa rajoissa; alkuun olkavarren heiluri- ja pyöritysliikkeitä. Kun ollaan jää- eli jäykkyysvaiheessa liikkumisessa fokus on olkapään liikelaajuuden ylläpitäminen, eli venyttelyä ja kuminauha- ja keppijumppaa.
………………………………………………………………………………………………………

Heiluriliike ja pyöritys:

Seiso käyntiasennossa. Nojaa toisella yläraajalla esimerkiksi pöytään ja anna kipeän yläraajan roikkua vapaasti sormet kohti lattiaa. Anna raajan roikkua täysin rentona. Siirrä painoa jalalta toiselle ja anna yläraajan heilua liikkeen mukana rauhallisesti heilurin tapaisesti. Tee heiluriliikettä 1-2 minuuttia kerrallaan. Sama asento, mutta vaihda suuntaa, anna yläraajan tehdä pientä pyörivää liikettä.
………………………………………………………………………………………….

Kuntoutukseen saa tarvittaessa apua fysioterapeutin puoleen kääntymällä. Lääkärin tarkistettavana kannattaa käydä, mikäli kipu on kestämätöntä ja piinaa useita viikkoja. Jäätynyttä olkapäätä ei yleensä hoideta leikkauksella, kun se ei tutkimusten mukaan yleensä auta asiaa.

Jäätynyt olkapää on ikävä ja pitkäaikainen kaveri, Koko prosessi kestää yleensä 1–2 vuotta. Mutta se voi parantua täydellisesti!

Ei se ainakaan huonoa tee jos alkaa vähentämään sokeria ja liikkumaan, ja vähän niin kuin ennaltaehkäisymielessäkin tekemään kunnolla ja säännöllisesti  lihaskuntotreeniä , unohtamatta syödä riittävästi proteiinia. 

Lähteet: Wright, V. J., Schwartzman, J. D., Itinoche, R., & Wittstein, J. 2024. The musculoskeletal syndrome of menopause. Climacteric, 27(5), 466–472. https://doi.org/10.1080/13697137.2024.2380363 

Lääkärikirja Duodecim 2022. Jäätynyt olkapää (adhesiivinen kapsuliitti) https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00698

de la Serna D, et al. 2021. A comprehensive view of frozen shoulder: A mystery syndrome. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8144309

Medical News Today. 2024. The link between frozen shoulder and menopause. https://www.medicalnewstoday.com/articles/frozen-shoulder-menopause 

Vaivana jäätynyt olkapää? Näin lievität kipua ja hoidat liikkuvuutta. 2022. Orion pharma. https://www.itsehoitoapteekki.fi/kipu-sarky/tietoa/vaivaako-jaatynyt-olkapaa-nain-lievitat-kipua-ja-hoidat-liikkuvuutta/


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *