Syömisen mieli

Syön seisten, tiskipöytään nojaten, nopeasti lämmitettyä kalpeaa nuudeliannosta. Keittiön kello raksuttaa, pian pitäisi kehon olla muualla, mieli jo onkin. Tuttu tilanne?

Kun katson tilannetta levittämällä sen ylle otsikon ”Tällaista elämäni on nyt ” putoaa puikot pöydälle ja tilkka kastiketta myös. En halua, että tällaista on elämäni. Sillä eihän tällainen, että syödä hotkaisee jotain keskeyttämättä kiirettä ja keskittymättä siihen mitä syö, kuulosta kovin terveelliseltä. Eikä se näytä aistilliselta, eikä edes tunnu mukavalta. Eikä nuudeleissa edes ollut ravintoaineita nimeksikään, sekin vähä vielä soijakastikkeeseen uitettuina. Kosto tästä seuraa vielä, iltapäivän päänsärkynä, mahassa kiertelevällä murinana, tyytymättömyyden tunteena ja väsähtämisenä.

Sillä mitä, ja miten, me vaihdevuosi-ikäiset syömme, on valtava merkitys kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme. Hyvällä ravinnolla voimme hoitaa vaihdevuosioireita. Repeat: Hyvällä ravinnolla voimme hoitaa vaihdevuosioireita! Hitaasti ja rauhallisesti syömällä optimoimme ruuansulatuskanavamme toimintaa, mistä koostuu meille pelkkää hyvää ja jarrutammepa vielä lisäkilojen kasaantumistakin.

Olisiko tämä nyt viimein tässä iässä otettava haltuun?

Parempi ruoka, parempi mieli, VaihdeNaisellakin. Sillä serotoniini, onnellisuushormoni, syntyy suurimmaksi osaksi juuri suolistossa. Ruoka, joka pitää suoliston mikrobiomin tyytyväisenä, on hyödyksi myös aivoille, verisuonille ja sydämenterveydelle. Turhaan ei siis puhuta ravinnon merkityksestä osana vaihdevuosien lääkkeetöntä hoitoa. Mutta millainen ruoka on hyväksi? Sitä on jonkin verran tutkittu ja kun tutkimuksia penkoo, nousee seuraavat kulmakivet, joita pääosin nauttimalla vaihdevuosissa viihtyy paremmin:

  • Kokojyväviljaiset tuotteet
  • Kuitua! Mieluummin kokonainen omena kuin lasi omenamehua
  • Fermentoidut tuotteet mm. Kimchi, hapankaali, kombucha, tempeh
  • Terveelliset rasvat mm. pähkinät, mantelit, avocado, oliiviöljy, siemen öljyt
  • Proteiini, vähemmän lihaa, enemmän kasviproteiinia, kuten soijapapua
  • Runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja
  • Aivot kuulemma rakastavat värikästä ruokaa1, joten ehkä värejäkin siis voisi lautaselle lisätä; vihreää basilikasta, keltaista sitruunasta, punaista paprikasta, violettia munakoisosta…

Ja perustuksena näiden kulmakivien alla on säännöllinen ateriarytmi. Sekä ”mindfully” syöminen. Keskittyen jokaiseen suupalaan, sen makuun, tuntemukseen suussa, tuoksuun. Eli siskot, murtamaan hotkimis ja kiireessä syömisen kulttuuria! Tuomaan perheen yhteisen pöydän ääreen, viemään työpaikoille.

Ensin se vaan on aloitettava itsestä, omasta asenteesta ja syötävä rauhallisemmin. Hitaasti. Ja samalla pienennämme metabolisen oireyhtymän kehittymisen riskiä (keskivartalolihavuus, kohonnut verenpaine, sekoileva sokeriaineenvaihdunta ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöt).

Oireita pahentavia, ei suositeltavia tuotteita:

  • Tupakka (esimerkiksi siksi, että tupakka ja alkoholi vähentävät serotoniinin tuotantoa)
  • Alkoholi (krapulat myös iän myötä pahenevat, tai ilmaantuvat pienemmistä alkoholi määristä)
  • Punainen liha (tutkittua tietoa2;  jos päivittäisessä ruokavaliossaan korvaa edes 50 grammaa punaista lihaa kasviproteiineilla kuten pähkinöillä tai pavuilla, vähenee sydän-ja verisuonitautiriski jopa 27 prosenttia. Samalla kakkostyypin diabetes voi pysytellä etäämmällä kun riski sairastua väheni 22 prosentilla, jos edes osan lihasta korvasi kasviproteiineilla)

Mutta ei voi lopettaa pelkkiin kieltoihin. Otetaan loppuun vaikka ruokarauhaa inspiroimaan lista kirjoja, ja leffoja joissa ruokaa ei vain hotkita vaan maistellaan, haistellaan, rakastetaan, tarjoillaan rakkaudella ja nautiskellaan kaikilla aisteilla, missä tuoksuu minttutee, sitruunan kuori ja rosmariini, suklaa sulaa, oliiviöljy voitelee ja vastapaistetun leivän tuoksu viettelee…

Like Water for Chocolate, Pieni suklaapuoti, Laulaisin sinulle lempeitä lauluja, Ratatuille, Aamiainen Tiffanylla (okei, 1 kohtaus missä, Audrey syö baageliaan seisten, mutta millä tyylillä!) , Syö juo mies nainen, Donna Leonin dekkarit, Louise Pennyn Three Pines sarja…The Bearin ensimmäinen kausi nostaa verenpainetta ja lisää hektisyyttä, eli ei, The Menu ei myöskään rentouta. Tuliko sulle mieleen joku?

Kerro kommenteissa!

  1. Aivoliitto 20218. https://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/artikkelit/aivot-rakastavat-varikasta-ruokaa/#208fabc8 ↩︎
  2. Neuenschwander, M., Stadelmaier, J., Eble, J. et al. 2023.Substitution of animal-based with plant-based foods on cardiometabolic health and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. BMC Med 21, 404 (2023). https://doi.org/10.1186/s12916-023-03093-1 ↩︎

Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “Syömisen mieli”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *