Vaihdevuositutkimusta tarvitaan lisää. Yksi mielenkiintoinen näkökulma on aivot ja neurotiede. VaihdeNainen vaikuttui seuratessaan Instagram livestä, kun neurotieteilijä Lisa Mosconi kertoi uudesta kirjastaan The Menopause Brain.
Miten vaihdevuodet näkyvät aivoissa? Sillä kyllä ne näkyvät, ainakin naisten aivoterveyden asiantuntija Lisa Mosconin mukaan. Tutkimukset osoittavat, että aivosumu ( Musconi käyttää myös ilmaisua mental fatigue, henkinen/psyykkinen väsyminen) on yleistä vaihdevuosien aikana. Jopa yli 60 prosentilla vaihdevuodeikäisiä on kokemusta siitä. Mutta aivosumu ei ole ainoa vaihdevuosien oire, joka tulee aivoista. Aivojen lämmönsäätelykeskus hypotalamuksessa reagoi jokseenkin herkästi estrogeenihormonin vähenemiseen, mistä aiheutuu kuumat aallot ja yöhikoilu. Mielialaoireet kuten ahdistuneisuus, masennus, sekä unettomuus saavat oikeastaan komentonsa aivoista. Ja sääteleväthän hypotalamuksen ja aivolisäkkeen hormonit estrogeeninkin tuotantoa munasarjojen munasoluissa
On oikeastaan aika virkistävä ajatus, että perimenopaussin (mahdolliset) kummalliset iho reaktiot; kutinat, pistelyt, sähköiskut, ja limakalvojen kuivuminen, suun ja silmien kuivuminen ovat aivoista lähtöisin, eivät pinnallisia ihon ongelmia. Ja helpottava ajatus, ettei aivosumu ole kuitenkaan merkki aivokasvaimesta tai aivosairaudesta, vaan vaihdevuosien siirtymävaihetta. Mosconi vertaa estrogeenin vähenemistä siihen, kuin bensakäyttöisestä autosta tehtäisiin sähköauto, tai vähintään hybridi. Ilman muuta siirtymävaiheessa on pientä yskintää, kun koko systeemin täytyy sopeutua uuteen tilaan.
Estrogeenin vähenemiseen menopaussissa on liitetty myös yhteys Alzheimerin ja muistisairauksien kehittymiseen. Tässä tarvitaan lisää neurotutkimusta. Mosconin mukaan, kun tutkitaan naisen aivoja ennen menopaussia ja sen jälkeen, suurella osalla näkyy joitain muutoksia, joillakin naisilla näkyy vain hyvin vähän, jos ollenkaan, mutta joillakin paljon, ja heidän kohdallaan seuranta mahdollisen Alzheimerin kehittymisestä voisi olla tarpeen. Monissa tutkimuksissa on koitettu selvittää hormonihoidon vaikutusta muistisairauksien ehkäisyyn. Mahdollista on, että hoidon aloituksen ajoittaminen juuri menopaussiin, voisi antaa parhaan hyödyn.
Mosconin neuvo on, että kannattaa käydä terveyskeskuksessa tai lääkärillä testaamassa Alzheimer, mikäli vaihdevuosioireisiin ei mikään tunnu tuovan helpotusta; ei hormonaaliset eikä hormonittomat hoidot, ja koko ajan on vain rankkaa. Etenkin, mikäli Alzheimeria on suvussa,
Lopuksi, mikä parasta, tohtori Mosconi kumoaa myytin, tai kauhuskenaarion, jonka mukaan vaihdevuodet merkitsevät loppua, ja puhuu siirtymävaiheesta. Hänen mukaansa, kunhan lisäämme ymmärrystämme siitä, kuinka huolehtia itsestämme vaihdevuosien aikana oikein, toimivat aivomme siirtymävaiheen lopulla uudistuneina ja paranneltuna. Näin, vaihdevuosien jälkeen, avautuu elämässä merkityksellinen uusi luku.
Kun nainen elää kolmasosan elämästään postmenopaussissa, niin olisikin toivottavaa, että elämänlaatu säilyisi hyvänä ja elämä mielekkäänä!
Tämän hetken tiedon mukaan parhaat keinot huolehtia itsestämme vaihdevuosien aikana ovat elämäntapamuutokset kuten ruokavalion muutos, liikunnan lisääminen ja stressin vähentäminen, sekä mikäli sitä voi käyttää; hormonaalinen ehkäisy oikein annosteltuna.
Lähteet:
Lähteenä: Lisa Mosconi 2024. The Menopause Brain. Atlantic Books.
Instagram live Whatthemenopause: Lisa Mosconi 8.4.2024
Vastaa