Eli koska vaihdevuodet alkaa ja mistä sen tietää?
Ehkä kuukautisrytmi sekoo ensin.
Menkat alkavat miten sattuu, kierto muuttuu ensin epäsäännölliseksi tai pidentyy (pidemmällä perimenopaussissa jopa 60+ vrk). Tai sitten verta tiputtelee vain vähän kerralla, mutta usein, toisinaan taas runsaasti. Mahdollisuus tulla raskaaksi säilyy menopaussiin asti, vaikka hedelmällisyys heikkeneekin. Kuukautisvuodon määrää voi olla vaikea arvioida, jos itsellä on hormonikierukka. Silloin voi tarkastella muita oireita ja olotilan muutoksia, sillä, jos oireet on tullakseen, ne alkavat silloin, kun alkaisivat ilman kierukkaakin.
Päänsäryt lisääntyvät. Ja silmät kuivuvat.
Emättimen limakalvot tuntuvat muuttuvat koko ajan kuivemmiksi ja joustamattomammiksi. Seksi sattuu. Tai tuntuu epämukavalta.
Virtsankarkailua. Pidätyskyky heikkenee.
Sydän. Sydämentykytyksiä, mitkä voi vähän säikäyttää.
Unihäiriöt. Herätessä tuntuu kuumottavalta. Hikoiluttaa muutenkin, öin ja päivin.
Nivelet. Kipuja vähän, joka puolella kehoa.
Noin 80 prosenttia naisista kärsii jo perimenopaussin aikana vasomotorisista oireista (mikä on siis lääketieteellinen nimitys kuumille aalloille ja hikoilulle), ja niistä usein aiheutuvista unihäiriöistä, sekä nivelkivuista, punoituksesta ja sydämentykytyksestä. Hormonaalisilla muutoksilla, erityisesti estrogeenin vähenemisellä, on merkittävä rooli kehon lämpötilan säätelyssä, jolloin voi ilmetä myös kylmiä aaltoja, vilunväristyksiä.
Oireet ovat myös moninaisempia.
Myös erilaiset mielialan vaihtelut, aivosumu, alakuloisuus ja lamaantuminen ovat tyypillisiä alkuvaiheen oireita. Toisilla voimistuneet päänsäryt ja migreeni saattavat olla ihan ensimmäisten oireiden joukossa, mutta harvempi ehkä arvaa niiden liittyvän vaihdevuosiin.
Myös ihon ja silmien kuivuminen sekä suoliston ongelmat, kuten närästyksen lisääntyminen.
Aluksi oireet saattavat yllättää harvemmin ja olla niin lieviä, että ne voi vielä ohittaa, tai laittaa esimerkiksi stressin piikkiin. Oireet myös ilmenevät yksilöllisesti, joten joillekin tulee useampaa oiretta, toisille vain yhtä. Toisaalta, arviolta kolmasosalla ei ole oireita lainkaan.
Pitkään on pidetty vallalla käsitystä, että perimenopaussi- vaihe, eli vaihdevuosien ensimmäinen vaihe, kestää keskimäärin neljä vuotta ja sijoittuu suurinpiirtein 45-51 ikävuoden väliin, päättyen kuukautisten loppumiseen, mikä lasketaan siitä, kun ne ovat olleet kokonaan vuoden poissa. Tämä tapahtuu keskimäärin 51–vuotiaana. Tietysti aina on tunnistettu poikkeukset, esimerkiksi kun vaihdevuosioireet alkavat aikaisemmin jonkin muun, kuin vain ikään kuuluvan tekijän vaikutuksesta (esim munasarjojen poisto, autoimmuunisairaus tai kirurgiset operaatiot lantionseudulla) jo kolmekymppisenä.
Tuoreen amerikkalaisen (20251) tutkimuksen mukaan on kuitenkin luultua yleisempää, että vaihdevuosioireita aletaan tunnistaa jo kolmikymppisinä. Tutkimuksessa oli mukana yli 4430 naista, jotka oli iältään ryhmitelty 30-35 v. 36-40 v. 41-45 v.46-55v. Tutkimuksessa kävi ilmi, että ikävuosien lisääntyessä oireet voimistuu, mutta kaikissa ikäryhmissä niitä oli tunnistettu ja niiden vuoksi hoitoon hakeuduttu. Koska mielialanvaihteluita tai muita mielenoireita harvemmin tunnistetaan vaihdevuosioireiksi, niitä ei tässä tutkimuksessa raportoitu.
Miten vaihdevuosioireita hoidetaan:
Koska vaihdevuosioireet johtuvat munasarjojen estrogeenituotannon vähenemisestä, niiden tehokas ja juurisyyhyn iskevä hoito on estrogeenihoito. Mutta elintavoilla ja -valinnoilla on suuri merkitys, sillä muun hyvinvoinnin parantuessa, on vaihdevuosioireita todennäköisesti helpompi ainakin sietää.
Pelkkiin oireisiin ei kannata tuijottaa vaan elää täysipainoista elämää omia voimavarojaan huomioiden, niitä hellien ja ruokkien. Vaihdevuodet ovat prosessi, metamorfoosi ja luonnollinen elämänvaihe, kun saa elää pitkään. Et ole oireesi ; sinulla on oireita, eikä niitä tarvitse hoitaa, jos tulet niiden kanssa juttuun, eivätkä ne merkittävästi heikennä elämänlaatuasi.
Lopuksi:
Siskojen jakamia keinoja vaihdevuosissa viihtymiseen (tässä ei olla otettu huomioon onko hormonikorvaushoitoa lisäksi vai ei):
Avantouinti, akupunktio, jooga, psykofyysisen fysioterapian hengitys- ja kehotietoisuusharjoitteet, shiatsuhieronta, kuntosali, oma lihaskuntojumppa 3x viikossa, vegaaniruoka, akupunktio, limakalvojen paikallishoito, riittävä uni (varmistettu säännöllisellä aikaisin nukkumaan menolla), uusi harrastus, kaverit, sauna, väljät vaatteet ja kerrospukeutuminen, venyttelyt iltaisin ennen nukkumaan menoa, kahvinjuonnin vähentäminen, alkoholin vähentäminen, kaikenlainen luova toiminta…
- Cunningham, A.C., Hewings-Martin, Y., Wickham, A.P. et al. 2025. Perimenopause symptoms, severity, and healthcare seeking in women in the US. npj Womens Health 3, 12 (2025) https://doi.org/10.1038/s44294-025-00061-3 ↩︎
Vastaa