Osa meistä vaihdevuosi-ikäisistä suhtautuu hormonihoitoihin varauksella, mutta kaipaa lääkehoitoa vaihdevuosioireisiin. Osalle ei hormonihoito edes sovi, jos on esim rintasyövän sairastanut tai jokin sydän- ja verisuonisairaus.
Mikä siis avuksi?
Apteekista on saanut jo pitkään ilman reseptiä monenlaisia emättimen limakalvojen kuivuutta ja kirvelyä helpottavia, ei hormoneja sisältäviä, voiteita, geelejä, öljyjä, ja emätinpuikkoja, jotka sisältävät hyaluronihappoa (sokerimolekyyli).1Kuumiin aaltoihin niistä ei sitten kuitenkaan saa apua.
Nyt on apteekkeihin vastikään tullut saataville ei- hormonaalinen lääke (kauppanimellä) Veoza, jonka on tutkimuksissa2 todettu vaikuttavan ainakin juuri niihin kuumiin aaltoihin ja yöhikoiluun, oireilua noin 60 prosentilla vähentäen. Veozan vaikuttava aine on fetsolinetantti ja sen käytöllä ei vielä toistaiseksi ole todettu merkittäviä sivuvaikutuksia. Käytön aikana voi joskus kuitenkin esiintyä unettomuutta, vatsakipua, ripulia tai tiettyjen maksaentsyymiarvojen nousua.3
Mutta sanoisin, että tulevaisuus näyttää Veozan vaikuttavuuden, vaikka lupaavalta nyt vaikuttaakin, kun ei tuota ole vielä pitkään tutkittu, se on sen verran uusi lääke.
Veozan miinus on lisäksi, ainakin tällä hetkellä, sen kalleus, näyttäisi olevan noin 80 euroa purkki (kuukauden satsi). Ainakin VaihdeNaiselle turhan hintava.
Mutta kerro kommentteihin, jos sinulla on jo kokemusta käytöstä! Olisi kiinnostavaa kuulla, mitä olet mieltä.
P.s. Lopuksi muutama sana hormonihoidosta, sillä sitä paljon meille vaihdevuosi-ikäisille suositellaan ja onhan se monelle meistä toimiva ja mieleinen ratkaisu. Hormonivalmisteita saa apteekista sekä reseptillä että ilman. Hormonihoidolla, eli estrogeenikorvaushoidolla, vaikutetaan vaihdevuosioireiden juurisyyhyn, ei ainoastaan pelkkään yksittäiseen oireeseen.4 On suositeltavaa käydä lääkärin vastaanotolla tutkittavana, ja varmistamassa esimerkiksi liittyvätkö alapään oireet estrogeenipuutoksen aiheuttamaan limakalvojen haurastumiseen vai onko oireiden takana jokin muu syy. Lisäksi hormonihoidon ja oman perussairauden, kuten muun muassa migreeni, sepelvaltimotauti, astma, yhteensopivuus on hyvä tarkistuttaa. Sairastettu rintasyöpä ja verisuonitukos tai niiden korkea riski ovat esteet hormonivalmisteiden käytölle, ja hormonihoito lisää jonkin verran rintasyöpään sairastumisen riskiä.
Hormonikorvaushoidossa määrät ja hoidon pituus määräytyvät yksilöllisesti, tarkoitus on käyttää pienintä annosta, jolla oireet pysyvät poissa. Oikean määrän löytämiseen tarvitaan osaavaa lääkäriä. Se onkin sitten toisen kirjoituksen aihe. Kuulemisiin!
Lähteet:
- Lääkärikirja Duodecim.3.11.2023. Emättimen limakalvojen kuivuminen. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00118 ↩︎
- Lederman, S., Ottery, F:D., Cano, A.,Santoro, N., Shapiro, M. Stute, P., et al. 2023. Fezolinetant for treatment of moderate-to-severe vasomotor symptoms associated with menopause (SKYLIGHT 1): a phase 3 randomised controlled studyDOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(23)00085-5 ↩︎
- Duodecim Terveyskirjasto. Lääkeopas. Veoza. 1.3.2024. https://www.terveyskirjasto.fi/far06447 ↩︎
- Gynegologi Riina Katainen https://riinakatainen.fi/tag/vaihdevuodet/ ↩︎
Vastaa